fbpx
Vælg en side

Kort om elektrolytter

Læs mere om elektrolytter, og find ud af, hvordan de kan hjælpe dig med bedre præstationer ved at sikre dig mod dehydrering.

Forsendelse
Levering: 1-3 hverdage

Fri fragt
Gratis fragt ved køb over 499,-

Prisgaranti Altid bedste pris

Hvad er elektrolytter egentlig og hvad skal du bruge dem til, spørger du måske?

Så læs med her, hvor vi tager en hurtig runde i elektrolytternes verden. Du får et kort svar på nogle af de spørgsmål, du måske sidder med, såsom: Hvad er elektrolytter? Hvordan kan elektrolytter forbedre mine præstationer? Hvordan hjælper elektrolytter mig?

Hvad er elektrolytter?

Elektrolytter er naturlige salte (mineraler) i kroppens væsker, der har en elektrisk ladning. Kroppens primære elektrolytter er natrium, kalium, calcium, magnesium og klorid.

Hvad er elektrolytternes funktion i kroppen?

Elektrolytterne har indflydelse på væskeoptag og væskebalance i kroppen. Elektrolytter justerer pH-balancen i kroppen og de regulerer hjerte- og muskelfunktion med mere.

Hvad bruger kroppen egentlig vand til?

Kroppen består af en stor procentdel vand (45%-75%), der medvirker til, at kroppen kan fungere optimalt. Her i sommervarmen beskytter vandet cellerne mod overophedning. Vand er en vigtig komponent i dine muskler, sener og den ledvæske, der smører blandt andet knæ og hofter. Tilstrækkeligt vand i celler og ledvæske kan derfor forebygge ømhed og træthed i kroppen, særligt efter langvarig træning eller en varm sommerdag, hvor risikoen for at dehydrere er størst.

Hvordan påvirkes kroppen af væskemangel?

Det første man mærker, når man er ved at dehydrere, er ofte mental træthed, irritabilitet og stress. Hjernen består nemlig af 2/3 vand og den er derfor meget påvirkelig af moderat væskemangel. Under sport kan væskemangel give voldsomme kramper. Dagen efter træning kan du opleve at blive ekstra øm og træt i kroppen, hvis du ikke har en god væskebalance. Større væskemangel kan give svimmelhed og bevidstløshed.

Kan man ikke bare drikke noget, når man er tørstig?

Når du føler tørst, er hovedet og kroppen allerede delvist dehydreret og påvirket af væskemangel. Vand optages bedst lidt ad gangen. Det er derfor vigtigt at drikke tilstrækkeligt i løbet af dagen, særligt når du sveder meget på varme dage og i forbindelse med træning. Der er stor forskel på, hvordan og, hvornår man føler tørst og særligt ældre mennesker kan have nedsat tørst.

Hvorfor hjælper vand alene ikke mod dehydrering?

Uden elektrolytter til at binde vandet i kroppen, sendes en stor del vandet direkte igennem systemet og ud igen når du tisser. Ved højt væskeindtag uden elektrolytter risikerer man vandforgiftning, der blandt andet kan give svimmelhed, kramper og bevidstløshed.

Hvordan sikrer man optimal væskebalance?

På en almindelig, tempereret dag anbefales det at drikke 1,5-2,5 liter vand i løbet af dagen. Behovet øges på varme dage og under sport. Hvor meget væske og elektrolytter du bør indtage for at undgå dehydrering kommer an på din kropsvægt, muskelmasse og træningstype, samt hvor meget du sveder. Lav evt. en væsketest online, for at finde dit behov. Som en tommelfingerregel kan kroppen maksimalt optage 1-1,2 liter væske i timen.

Hvor meget salt mister man via sved?

Hvor meget salt, du mister, er meget individuelt. Nogle atleter mister helt op til 3-4 gram under 1-2 timers træning. For at undgå muskelkramper er det vigtigt at få udlignet tabet under og efter træning. Undersøg om du er “salt-sveder” ved at iføre dig en bomulds-t-shirt til træning en dag. Hvis du ser tydelige saltskjolder på t-shirten når den er tør igen, hører du til dem, der sveder meget salt.

Hvordan sikrer jeg, at jeg får de rigtige elektrolytter?

For at få et bredt spektrum af elektrolytter, anbefaler vi tabs (elektrolyttabs/hydreringstabs). De giver en afbalanceret elektrolytholdig drik, som er velsmagende og kaloriefattig. Under særlig langvarig træning, f.eks. et marathon, kan man i stedet vælge elektrolytcaps suppleret med rent vand. Caps er små kapsler med elektrolytter i – også kaldet saltkapsler – der sluges nemt og hurtigt og ikke skal opløses i vand. Endelig indeholder de fleste energiprodukter mindre mængder elektrolytter.

Her finder du et udsnit af de produkterne der er omtalt i artiklen

Vores producenter