Gaiasport.dk bruger cookies til statistik og målrettet markedsføring. Når du bruger denne side, accepterer du vores brug af cookies.

Se Cross-Country skønheden Jolanda Neffs fede Kross MTB

01/08/2018 0 Kommentar(e) Atleter,

Jolanda er flere gange verdensmester i cross-country på mountainbike og olympisk deltager i 2016. Hun er også stolt ambassadør for Kross, vores producent af high end cykler, blandt andet et bredt udvalg af mountainbikes.

 

Jolandas historie er historien om en lille pige, der elskede sin cykel. Hun voksede siden op og blev en smuk, ung kvinde, der vandt det ene cross-country mountainbike-løb efter det andet. I dag er den 25-årige schweiziske atlet en verdensstjerne på mountainbike.

 

 

Pigen, der voksede op på cykel og vandt sit første løb som 6-årig

 

Siden Jolanda var en lille pige har hun elsket at være aktiv i den smukke natur omkring hvor hun voksede op. Mens hun voksede op, var hun ofte på vandreture og cykelture med sin bror, sin søster og far og mor i den smukke, schweiziske natur omkring Bodensøens sydøstlige hjørne i Schweiz, lige op ad grænsen mod Østrig.

 

Da faderen, som var professionel landevejsrytter, blev bidt af mountainbiking, blev hele familien udstyret med mountainbikes og trukket ind i cyklingens verden. Jolanda, som ellers dyrkede ballet med sin søster, blev fra en tidlig alder lige så bidt af cykling i det vilde terræn som hende far var, og siden er det gået stærkt for den schweiziske superatlet.

 

Jolanda deltog selv i sit første løb med mountainbike som 6-årig og vandt løbet. Siden har hendes passion for mountainbike været uudslukkelig og hun er nu en af verdens førende inden for cross country og mountainbike.

 

 

Jolandas spurt mod toppen i cross-country mountainbike cykling

 

I dag er hun den regerende verdensmester inden for Cross-Country Olympic og hun vandt Cross-Country Marathon (XCM) verdensmesterskabet i 2016. I oktober 2018 deltager hun i Whaka100 i New Zealand, som er et af verdens hårdeste mountainbike marathons, hvor hun står som favorit. Siden 2017 har hun været en del af Kross Racing Team og sponsoreret bl.a. af Shimano og Kross. 

 

I 2012 vandt hun som 19-årig det schweiziske og det europæiske mesterskab foruden verdensmesterskabet i sit første år på U23. Hun underskrev kontrakt med det daværende bedste hold i verden ”Giant Pro XC Team” og har fra da af været professionel mountainbikerytter. I 2013 klatrede hun op til nr. 5 i verdenselite-rangeringen, i april 2014 vandt hun sit første verdensmesterskab og i juni blev hun nummer 1 på verdensranglisterne.  Dermed var Jolanda den yngste verdensmester det år. Drømmesæsonen 2014 sluttede med den tredje U23 verdensmesterskabstitel i træk. 

 

 

Cross-Country er cykling i svært terræn og høj fart

 

Generelt køres cross-country på et blandet miks af hårde skovstier, enkeltspor, brandbælter i skoven og på asfalterede stier, der forbinder andre stier. Traditionelt har cross-country været en type af mountainbikeløb, der lagde mere vægt på fysisk udholdenhed frem for teknisk finesse. Et løb kan vare fra 30 minutter og helt op til 24 timer, nogle gange delt op, så de strækker sig over flere dage. 

 

De tre konkurrence-discipliner inden for cross-country er Cross-Country Eliminator, Cross-Country Olympic og Cross-Country Marathon. De styres af Union Cycliste Internationale. Eliminator (XCE) er et ræs, hvor den eller de to sidste personer over mållinjen elimineres fra ræset. Olympic (XCO) køres som runder på en kort bane. Det er den eneste olympiske disciplin, der køres på mountainbike og kræver rigtig gode tekniske færdigheder. Cross-country Marathon (XCM) består af er rute omkring 65-100 km og bliver efterhånden mere populært, fordi løbende er åbne for begyndere.  

 

 

Jolandas Kross Earth cykel, der kan klare alt

 

Siden Jolanda Neff kom om bord på Kross' Racing Team i 2017 har hun kørt på en Kross Level TE hardtail mountainbike. Nu har hun fået ny cykel - en ny Kross fuldaffjedret (full-suspension) prototype. Kross Earth, hedder den. Udvikling på cyklen startede for to år siden, og nu er den her endelig! Typisk for Kross, har cyklen et kraftigt kronrør (headtube), der går over i et endnu kraftigere skrårør (downtube). Det giver stellet en helt exceptionel stivhed, der gør sig godt i den aggeresive håndtering på dekrævende mountainbike-ruter. 

 

Du kan læse mere om Kross Earth stellet, Shimano gear-gruppen, dækkene og meget mere i denne artikel fra Marathon MTB.

 

Eller se hende selv forklare om cyklen på YouTube

 

Interesseret i mere? Se En dag med Jolanda Neff - En del af Kross Racing Team

 

         

 

          

 

 

 

Hardtail eller fuldaffjedret - hvad foretrækker du?

          

Hardtail vs. fuldaffjedret mountainbike

 

Hardtail er kendt for 100% fremdrift i terrænet, mens full-suspension har fordelen af affjedring både fortil og bagtil i ekstremt hårdt mountainbike terræn. Begge typer har mange fordele og ulemper (hold øje med bloggen for at læse mere om dette i en kommende artikel). I sidste ende, handler det om, hvad din kørestil er og hvad dit krav er til komfort og fremdrift. Så hvad er du til? Fortæl os om dine erfaringer i kommentarfeltet.

 

 

 

Følg Jolanda her

Se de smukke billeder på Instagram.

Følg Jolanda på Facebook.

Se hendes website eller følg hende på YouTube og Twitter.

Efterlad en kommentar