Her hos Gaia Sport møder vi mange sportsfolk, der er glade for energiprodukter med koffein – men også mange der frabeder sig al koffein. Kaffe er hyggeligt og kaffe er opkvikkende – men hvad siger forskningen egentlig om kaffeindtag og træning?


De fleste danskere drikker kaffe. Og vi drikker meget af det. Vi drikker morgenkaffe, sort kaffe, café latte, cappuccino, iskaffe, Nescafé, eftermiddagskaffe, aftenkaffe og så en lille påtår i kaffepauserne. I snit bliver det til ca. 20 millioner kopper kaffe om dagen, primært fordelt på danskere mellem 28 og 45 år – eller 4 kopper om dagen i snit for alle danskere.

 

 

Hvad er koffein?

Når vi taler om de opkvikkende og eventuelt præstationsfremmende effekter ved kaffe, er det koffeinen i kaffen, der er er interessant. Koffein findes naturligt i bønner, frugter og blade i mere end 60 plantearter.  Koffein fra andre kilder end kaffebønnen har navne såsom tein (fra te), kolain (fra kolanødder), guaranin (fra guarana) osv., men kemisk set er der tale om det samme stof, nemlig trimethylxanthine. Først da man fandt frem til den kemiske struktur af molekylerne fandt man ud af, at der er tale om det samme aktive stof i de forskellige planter. Koffein kan også fremstilles syntetisk.

 

Hvordan virker koffein?

Koffein er et stof, der virker stimulerende på kroppens centralnervesystem. Koffeinets måske mest kendte virkning er dets mentalt opkvikkende effekt. Det sker ved, at koffeinet binder sig til receptorer i hjernen, som blokerer for en del af hjernens naturlige impulshæmning. Koffein får også dit hjerte og dine muskler til at reagere hurtigere ved at gøre sukker mere tilgængeligt i blodet og musklerne. Men en kop kaffe indeholder omkring 200 andre stoffer, som modvirker koffeinets virkning. Hvis du skal have en betydelig træningsmæssig fordel af koffeinet, bliver du derfor nødt til at indtage koffeinet uden kaffens andre stoffer. Når vi taler om koffein og træning taler vi derfor ikke så meget om kaffe, som vi taler om energiprodukter med tilsat koffein eller koffeintabletter. 

 

Rent koffein i energiprodukter 

I sportsverdenen bruges koffein som et præstationsfremmende stof, men det blev fjernet fra dopinglisten tilbage i 2004. Selv om de tilladte mængder af koffein i energiprodukter er langt under de naturlige mængder i en kop kaffe eller espresso, så er virkningen mere effektiv, i produkter hvor koffeinen er ren og altså ikke i sammenhæng med kaffens mange andre aktive stoffer. 

 

Så meget koffein er der i drikkevarer

  Koffein
En kop filterkaffe (125 ml) 85 mg
En kop instant eller stempelkaffe (125 ml) 63 mg
En espresso (30 ml) 110 mg
En dåse Coca Cola (330 ml) 32 mg
En energidrik (250 ml) 77 mg

 

Så meget koffein er der i vores produkter (et udvalg)

  Koffein
Nuun Boost (opløst i 240 ml vand) 20 mg
GU Gel Espresso Love (32 ml) 40 mg
GU Gel Caramel Macchiato (32 ml) 40 mg
GU Gel Mandarin Orange (32 ml) 20 mg
GU Chews Strawberry (4 stk, 27 g) 20 mg
GU Stroopwafel Caramel Coffee (32 g) 20 mg

 

Argumenter for koffein i træning og konkurrencer eller løb

Koffein øger din forbrænding, så næringsstofferne bliver omsat hurtigere i musklerne. Desuden bliver din reaktionstid kortere. I de mængder, du med rimelighed kan nå at indtage, ligger den største effekt i koffeinet sandsynligvis dels i, hvordan koffein øger dit mentale fokus og dels i placeboeffekt, der giver dig oplevelsen af øget præstation. Endelig er der jo smagen. Koffeinets bitterstoffer kan give et rigtig godt modspil til de ellers så søde smagvarianter af geler, vafler, energidrikke

 

Argumenter imod koffein i træning og konkurrencer eller løb

Selv i meget store mængder er der ikke klar dokumentation for, at koffein har en væsentlig præstationsfremmende effekt. Særligt under lange træningspas og konkurrencer kan det have en dårlig effekt at indtage koffein i større mængder, fordi det kun relativt kortvarigt booster din præstation, hvor du snarere har brug for langvarig, stabil ydelse fra musklerne. Endelig kan det være rigtig skidt at have for meget koffein i kroppen, når den øgede forbrænding ikke har noget energi at forbrænde af, fordi dine energidepoter allerede er tømt.   

Hvis du holder dit indtag af energiprodukter under et træningspas eller løb inden for de anbefalede mængder, vil dit koffeinindtag være så lille, at det ikke har nogen stor effekt. Hver gel med koffein indeholder trods alt en del mindre koffein, end en almindelig kop kaffe. 

 

Hvad betyder koffein for din træning?

Oplever du en forskel, afhængigt af om du bruger energiprodukter med eller uden koffein? Hvilken effekt mærker du mest - at du bliver mere kvik i hovedet eller får hurtigere energi til musklerne? Måske har du det som mange andre - det er smagen, der gør forskellen!