Bruger du rødbedejuice eller andre kilder til nitrater til at optimere din træning og sportspræstationer? Ellers burde du måske overveje det. Forskning viser nemlig, at et højt indtag af naturlige kilder til nitrat op til en sportspræstation mærkbart øger tilførslen af ilt til musklerne, øger blodgennemstrømningen og gør musklernes sammentrækninger kraftigere. 

 

Selv koncentrerede shots af rødbede er fuldt lovlige, men virker næsten som en naturlig form for doping. I Beet It Sport Nitrate 400 shots er der 400 mg nitrat, som svarer til omkring 500 ml rødbedejuice. Under udholdenhedssport som løb, cykling og svømning er din iltoptagelse helt afgørende for, hvor længe du kan holde farten. Ved at øge iltoptagelsen i musklerne har du altså vundet en stor gevinst i forhold til din træning og præstation i løb og konkurrencer. 

 

 

Hvad er nitrat?

Nitrat er et molekyle, der findes naturligt i mange grønne bladgrønsager såsom spinat, rucola, rabarber og broccoli.  Men altså også i høje koncentrationer i rødbede, som er blevet så populært de senere år. Nitratet omdannes til nitrit i kroppen, før det nedbrydes yderligere til nitrogenoxid (NO). 

 

Men er nitrat ikke usundt?!

I medierne har vi i mange år hørt om, hvordan landbrugets brug af nitrat – i daglig tale kvælstof – er skadeligt for vores vandmiljø og for natur og mennesker generelt. Fødevareministeriet fraråder helt at give små børn op til 6 måneder nitratholdige grønsager og at begrænse dem indtil barnet bliver omkring 1 år. Påstanden er, at nitrat, der omdannes til nitrit og siden nitrogenoxid, kan hæmme iltoptagelsen og medvirke til dannelsen af kræftfremkaldende stoffer. 
Men siden en række forskere ved Karolinska Instituttet i Stockholm i midten af halvfemserne undersøgte de gavnlige effekter ved nitrat, har piben fået anden lyd. Og siden da har de samme forskere forsøgt at give deres bud på, hvorfor nogle grønsager har en så gavnlig betydning for vores helbred. I 2006 konkluderede de at det NO, som jo dannes i omsætningen af nitrat i kroppen, blandt andet har betydning for regulering af blodgennemstrømning, blodtryk, nervetransmission og immunforsvar. Så måske er det netop kroppens øgede indhold af NO, der er ansvarlig for nogle af de gavnlige effekter, vi kender fra grønne grønsager.

 

Grænseværdier for nitrat

På trods af ny forskning fastholder Fødevarestyrelsen foreløbig de eksisterende grænseværdier for nitrat. Det acceptable daglig indtag af nitrat er bestemt til 3,7 mg/kg legemsvægt. For en person på 70 kg svarer det til 257 mg/dag. Grænseværdier for nitrat i drikkevand i EU hedder pt. 50 mg nitrat per liter. European Food and Safety Authority (EFSA) påpegede ellers de formodede gavnlige virkninger af nitrat i grønsager i en rapport fra 2008. Flere forskere er desuden enige om, at man sagtens kunne hæve grænseværdierne for vand fra 50 mg pr. liter til 100 mg per liter, uden at kompromittere drikkevandets kvalitet af den grund. 


Nitrat sænker blodtrykket 

Selv om nitrat ikke er nær så skidt, som man tidligere har ment, har de nye undersøgelser ikke vakt nær så stor opsigt i sundhedssektoren, som man kunne forvente. I omsætningen til NO, bidrager nitrat og nitrit til vigtige funktioner i kroppen. Nitrat er et effektivt middel til at sænke blodtrykket hos personer med forhøjet blodtryk. Hvis befolkningen derfor spiser flere grønne grønsager, vil man se færre slagtilfælde – naturligt forekommende nitrat fra grønsager er nemlig tilsyneladende lige så effektivt som blodtrykssænkende medicin. Ny forskning viser også, at det er meget usandsynligt, at der skulle være en sammenhæng mellem indtag af nitrat og udvikling af kræft eller Blå Baby Syndromet, som man tidligere har ment.

 

Brug det i din træning

I sportsverden har nyheden om nitratets gavnlige effekter spredt sig noget hurtigere end i sundhedssektoren. Nitrat er kendt for at forbedre ydeevnen og det er en nyhed der spredes som en steppebrand! Ved den rette kost og tilskud af koncentreret rødbedejuice reducerer du iltforbruget under træning.

For optimal brug af rødbedejuice skal du tage 1-2 shots (á 400 mg nitrat) i seks dage op til løb eller konkurrence og 1-2 shots umiddelbart før du skal ud at præstere. Vi anbefaler Beet it Sport Nitrate 400 fordi Beet it er den eneste producent på markedet, der garanterer en præcis mængde nitrat i deres produkter. Derfor kan du dosere dit nitratindtag nøjagtigt og derfor Beet it brugt af professionelle sportshold over hele verden. Efter en dosis på 2 shots rødbedejuice med 400 mg nitrat, kan kroppen ikke optage eller få gavn af mere nitrat.

 

Pro tip:

Undgå at bruge mundskyld, hvis du vil udnytte nitrat fra rødbedejuice eller grønsager. Mundens bakterier spiller nemlig en afgørende rolle i produktionen af det gavnlige NO. Du får dog ikke yderligere effekt af at skylle mund i rødbedejuicen. Drink det helt almindeligt, så får du stadig den optimale effekt.
 

Stadig nysgerrig? 

Du kan læse meget mere om den nyeste forskning inden for nitrat og sportspræstationer her. OBS: Eneste kendte bivirkning af rødbedeshots er at urinen bliver rød. Det er ikke på nogen måde farligt, men kan være en ubehagelig overraskelse, hvis man ikke er klar over årsagen! Alligevel bør du ikke drikke Beet it shots hvis du i forvejen tager blodtrykssænkende medicin, uden at have konsulteret med din læge! 

 

 

Prøv en det i en smoothie

 

Bryder du dig ikke om smagen af rødbede? Så prøv at blende et Beet It shot med i en smoothie! Prøv f.eks. med banan, æble og yoghurt med vanilje eller med skovbær og ananasjuice.

 

Har du oplevet virkningen af Beet it Sports shot? 

Hvordan mærker du effekten ude på landevejen? Smid en kommentar nedenunder :-)